Interviu cu Mormenchi Cristina - Area Sales Manager (Vetro)
- Asociatia Studentilor Veterinari Iasi
- Nov 30, 2020
- 9 min read
ENGLISH BELOW

1. Î: Care este promoția în care ați absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Iași? R: Am absolvit facultatea în anul 2014.
2. Î: Care este postul pe care îl ocupați? Ce presupune acesta și care considerați că sunt avantajele și dezavantajele job-ului dumneavoastră?
R: În prezent ocup postul de Area Sales Manager. Presupune faptul că am o echipă cu obiective și valori comune. La noi lucrurile sunt într-o dinamică – am început cu echipa de pe zona Moldovei, iar din ianuarie am luat și o parte din echipa din Ardeal. Din punctul meu de vedere, în prezent, avantajul este partea mea de dezvoltare în comunicare și în accesarea oamenilor așa cum sunt. Ce pot să zic este că în Vetro, oamenii sunt diferiți și frumoși, toți au dorința de a face bine și de a avea rezultate – și atunci, împreună construim zi de zi. Asta e partea faină care îmi place. Partea care să zic că nu-mi place este că nu am un nivel de energie constant și managementul timpului.
3. Î: De cât timp lucrați pentru Vetro?
R: M-am angajat la Vetro chiar din 2014, după absolvirea facultății.
4. Î: Cum reușiți să echilibrați viața personală cu timpul petrecut la muncă?
R: La început, imediat după angajare, a fost mai dificil deoarece fiind proaspăt absolventă,
aveam foarte multe de învățat. Primeam zilnic multe informații, aveam activități noi, cu care până atunci nu mai luasem contact. Activitatea de studiu o făceam în timpul personal; a durat aproximativ un an și jumătate, perioadă în care timpul personal era în mare parte dedicat procesului de învățare. Ulterior îți formezi un anumit mod de lucru și găsești echilibrul. Acum am și un copil, am revenit în activitate nerăbdătoare din concediul de maternitate.

5. Î: Vă este dor să intrați în contact cu animalele?
R: În prezent, activitatea noastră este în legătură cu animalele, singura diferență este că o facem prin intermediul colegilor practicieni.
6. Î: Ne puteți descrie cum decurge o zi la muncă pentru un reprezentant medical?
R: În principiu ai o planificare făcută la începutul fiecărei luni, îți stabilești obiective, câteva lucruri pe care ți le dorești să le atingi, iar la sfârșitul lunii tragi linia. Ulterior iți faci planul mai detaliat. Te trezești dimineața, bei o cafea relaxat, îți așezi pe hârtie vizitele pe care le ai planificate, subiectele sau noutățile. Sunt situații în care, la vizita anterioară au fost discuții legate de studii sau diferite patologii. Astfel, îți pregătești materialele de care ai nevoie, fie de pe site-uri de specialitate (aici pot fi exemplificate Pubmed, Sciencedirect), fie din cărțile de specialitate sau studiile referitoare la eficiența anumitor medicamente. Ulterior, ții cont de zona și specificul ei, de exemplu, zona de animale mari, zona de animale mici, dacă medicii întâlnesc de exemplu mai multe pisici sau mai mulți căței în cabinet.
Pe scurt, faci o organizare a activității și pleci la drum la propriu. În principiu ai un număr de vizite pe care trebuie să șe faci într-o zi, ai o rută, îți iei în calcul distanța dintre locurile unde trebuie să fii. În cazul în care ți-ai programat la ora 9 jumătate o discuție în localitatea „X”, și ai un drum de o oră jumătate, vei pleca de acasă la 07:45.
Avantajul nostru este că lucrăm cu medici veterinari, vorbim același limbaj, ne înțelegem, relația este frumoasă. Medicii sunt foarte deschiși în general și sunt prietenoși, discuțiile sunt ample și pe mai multe domenii.
7. Î: Dacă un absolvent și-ar dori să se angajeze la Vetro, ce calități credeți că trebuie să dețină pentru a se potrivi cu un astfel de post de muncă?
R: Dorința de muncă și de cunoaștere.
Principala calitate este să ai deschidere spre a învăța – ok , ai terminat facultatea, dar mai ai în continuare de învățat. Entuziasmul și perseverența, care zic eu că pentru noi contează. O altă calitate ar fi inclusiv organizarea, adică 24 de ore are o zi pentru toată lumea, fiecare și-o valorifică; cu cât e organizat mai bine, cu atât ziua va fi valorificată mai bine. Flexibilitate – nu există un șablon – zici ok, ai pașii A),B),C), dacă faci A),B),C), obții rezultatul D. De multe ori sunt mulți factori externi care influențează un rezultat și contează să fii flexibil și să ai capacitatea de a lua decizii și în condiții în care de exemplu nu erai neapărat pregătit de drumul respectiv, sau măcar să știi la cine să apelezi.
De asemenea ai nevoie să deții permis de conducere. Activitatea se desfășoară într-un areal ce cuprinde localități diferite.

8. Î: Care sunt beneficiile de a fi angajat Vetro?
R: Sunt multe beneficiile pe partea de dezvoltare, Vetro pune la dispoziție programe de dezvoltare – cursuri, workshop-uri, congresele, proiecte înafara granițelor.
În plus sunt cursurile extra de partea de medicină – cursurile de dezvoltare personală, inteligență emoțională, inteligență socială, activitățile extra cum ar fi drumețiile pe munte.
Salariul se construiește. Cei cu rezultate sunt încântați de acest sistem.
9. Î: Ce sfaturi le-ați da actualilor studenți?
R: Stăteam chiar la un moment dat și mă gândeam la ce mi-a folosit mie nu știu ce materie. Din punctul meu de vedere toate te ajută ca ulterior să poți face legături. Tipul nostru de școală este structurat pentru a te ajuta să-ți dezvolți gândirea logică. Eu asta aș încuraja, gândirea logică, socială. Celelalte informații, tehinice, le găsești în cărți și este important să știi unde să le cauți. Gândirea logică, rațională, de cauză – efect, consider că te ajută mai mult în activitățile zilnice. Faptul că ai materii diverse e ca într-un final să le poți îmbina pe toate și să-ți iasă organismul animal și interacțiunea lui cu mediul.
Ar fi minunat dacă partea de management ar fi inclusă în programul de studii din facultate; inclusiv partea de comunicare poate fi luată în calcul pentru studenții de la medicină veterinară.
10. Î: Ce planuri de viitor aveți?
R: Din cauza situației actuale nu le mai am pe termen lung. Acum sunt pe termen scurt, undeva la 6 luni – un an.
Pe plan personal, mă gândesc la luarea serioasă în calcul a începerii practicării unui hobby. Chiar mi-am făcut o listă cu lucrurile care îmi plac și chiar cred că ar trebui să pun un mic mai mult accentul pe asta.
Pe plan profesional mă gândesc la adaptarea activității în funcție de situația actuală și la dezvoltarea creativității.
Interviu editat de: Adomnică Otto Adelina

1. Q: When did you graduate from the Faculty of Veterinary Medicine Iași?
A: I graduated in 2014.
2. Q: What is your position in Vetro? What does it consist of and what do you believe to be the pros and cons of your job?
A: I am an Area Sales Manager, also known as a Regional Director. That means I have a team with the same objectives and principles. At us, things are very dynamic – I started off with a team in the Moldavia region, and from January I took over part of the team in Ardeal. From my point of view, in the present day and age, the advantage comes from my well-developed communication skills and from accessing or getting to people the way they are. What I can say is that in Vetro, people are different and beautiful, everyone wants to do well and have positive results – and then we’re building towards this together day by day. This is the nice part that I like. What I kind of don’t like is that I don’t have a constant energy level or time management.
3. Q: For how long have you been working at Vetro?
A: I got hired at Vetro right after I graduated in 2014.
4. Q: How do you manage to balance out your personal life with the time you spend at work?
A: It was more difficult in the first period of time after I got the job, because I was a fresh graduate, so there was plenty for me to learn. I used to get a lot of information each day, I had new activities, that I hadn’t been met with before. I used my personal time in order to study; this went on for about than a year and a half, during which most of my personal time was dedicated to the learning process. After that, you find your own way to work and, with that, balance. I have a child now, but I returned from my maternity leave impatient to continue my work.

5. Q: Do you miss interacting with animals? Have you ever thought about working with them?
A: Currently, our activity is closely tied to animals, the only difference is that we do it through our practician colleagues.
6. Q: Can you describe to us how a day of work for a medical representative goes?
A: In principle, you make a schedule at the start of each month, you have certain objectives, some things you want to attain, which means that at the end of the month you draw the line and wish that certain things happened. On a day-by-day basis, you make a more detailed plan. You wake up in the morning, drink your cup of coffee, you’re relaxed, you put the visits, subjects or news on paper. There are situations in which you discussed a certain study with the veterinarian during your last visit there, about medicine or a pathology. Therefore you prepare the materials you need, using either online scientific sources (here we can give examples such as Pubmed, Sciencedirect) or specialty books or studies regarding the effectiveness of certain medicine. Afterwards you take into consideration the area and its specifics, for example, a large animals area or a small animals area, or if the practicians have a higher frequency of feline or canine patients in their clinics.
In short, you have a number of visits you have to do in a day, you have a route, you take into consideration the distance between the places you have to get to. Maybe you planned to get to town X at 9:30, and the trip takes 1.5 hours, so you leave your home at 7:45.
Our advantage is that we work with veterinarians, we speak the same language, we get along, the relations are beautiful. The medics are very open in general, they’re friendly, the discussions are ample and on several fields.
7. Q: If a graduate would want to get a job at Vetro, what qualities do you think he should have in order to fit in?
A: The desire to work and the thirst for knowledge.
The foremost quality is to be open to learning – alright, you graduated, but you still have to learn. The enthusiasm, the perseverance, which I believe matter to and for us. Another quality would be to be organized, because there are 24 hours in a day for everyone, so we each do our best to value it as well as we can; the better you are at organizing it, the better exploited your day will be. Flexibility, also – there is no clear-cut pattern – you say to yourself: okay, you have A), B) and C) as steps, if you do them in this order, you will get the D) result. Many times, there are external factors that influence a result, and being flexible matters, alongside having the capacity to make decision even when you are met with conditions that you weren’t prepared for on that road, or at least to know who to contact in such cases.
You also need a driver’s license – the allotted area contains multiple cities.

8. Q: What are the benefits of being a Vetro employee?
A: There are plenty of perks on the professional development side of things, as Vetro offers development programs – the courses, the workshops, the congresses, even going abroad to be involved in projects.
Not only that, but there are extra courses, that aren’t on the side of Medicine – personal development courses, emotional intelligence courses, social intelligence courses, or even activities such as mountain trips.
The salary is built. Those who have results are delighted with this system.
9. Q: What advice would you give the current students?
A: I was sitting at one point and pondering what use did a subject I studied have for me. From my point of view, they all help you make connections later on. This type of school that we have is made to help you develop your logic thinking. That’s what I would encourage, logical, social thinking. The other kind of information, like how a heart has four chambers, can be found in books. It’s okay to know them, but you can find a certain pathology in a book. But if you develop this part of logical, rational, cause-and-effect thinking, it will help you a lot more in life. The endgame of having multiple subjects is putting them together to form the animal organism and its interaction with the environment.
It would be great if the management side of things was included in the faculty curriculum; the communications part can also be considered for Veterinary Medicine students.
10. Q: What plans for the future do you have?
A: Due to the current situation, I have none for the long term. Now they’re short term ones, for somewhere from around six months to a year.
On a personal level, I’m thinking about taking seriously the idea to start practicing a hobby. I even made a list of the things I like and I really believe I should emphasize this more.
On a professional level, I have been thinking of adapting my activity to the current situation and of developing my creativity.
Interview edited by: Adomnică Otto Adelina
Comments