English translation BELOW!
1. Care este promoția în care ai terminat?
Promoția 2019 .
2. Ce te-a determinat să alegi această profesie?
Care este partea ta preferată în această meserie? De mică eram hotărâtă să devin medic veterinar. Scărmănam cu plăcere orice animal prindeam. Când am mai crescut, am cochetat cu ideea să devin medic uman – așa era moda, dar am decis că nu mi s-ar potrivi, așa că am rămas la varianta inițială de medic veterinar. Nu regret nici o secundă. Nu am o parte preferată. Este imensă satisfacția de a trimite acasă un pacient vindecat, indiferent de boala cu care s-a prezentat la cabinet.
3. Unde lucrezi acum?
Momentan lucrez în Germania -Bavaria ca asistentă într-un cabinet axat pe animale mici.
4. Ești mulțumită de câștiguri? Ți-ai fi dorit altceva? (cât ești de mulțumit din punct de vedere profesional, work/life balance)
Am plecat din țară cu niște cunoștințe modice de limba germană. Din acest motiv, precum și din cauză că nu am primit diploma de absolvire înainte să plec din țară (în Germania nu te poți angaja doar cu adeverință de absolvire), nu m-am putut angaja ca medic și sunt nevoită să lucrez ca "Helferin" (ajutor). Salariul este salariul minim pentru un mini-job. În mod normal, ar trebui să lucrez cam 2 zile pe săptămână pentru acest salariu dar sunt motivată să învăț cât mai mult și cât mai repede pentru a căpăta încredere în mine și pentru a mă simți suficient de stăpână pe situație încât să lucrez singură. De aceea merg zi de zi la muncă, în jur de 8 ore. Legat de raportul muncă-timp liber pot spune că am suficient timp liber dar nu pot decât să ies la o plimbare sau efectiv să stau.
Nu mi se pare că se compară efortul depus ca student cu efortul pe care îl faci atunci când muncești. De foarte multe ori ajung acasă și nu vreau decât să mă așez și să mă uit pe pereți. Totuși, oricât de obosită aș fi, sunt super mulțumită de ziua pe care am avut-o și pot spune că mă gândesc cu mândrie la cazurile care au trecut prin cabinet. Salariul care a fost discutat a-mi fi alocat după obținerea actelor necesare să lucrez oficial ca medic este unul suficient cât să-mi permită să trăiesc, nu doar să supraviețuiesc și chiar să pun bani deoparte pentru călătorit în zilele libere.
5. Cum ai ajuns acolo?
Am fost plecată prin intermediul programului Erasmus + în practică pe timpul verii la sfârșitul anilor 4 și 5 de facultate, câte 2 luni. Am aplicat să fac practică la un cabinet privat și mi-a plăcut extrem de mult, apoi mi s-a oferit un loc de muncă acolo. După facultate, am răsuflat ușurată și timp de 2 luni am călătorit, după care mi-am făcut bagajele și am plecat. În timpul anului 6 de studiu am început un curs de limba germană (nivel A1 și A2). Aș fi făcut bucuroasă și cursurile de nivel B1 și B2, însă nu am mai găsit loc. Vă sfătuiesc, dacă alegeți să plecați în Germania, să faceți cursul în țară. Este nevoie de un certificat TELC sau DAF. Dacă nu se poate să obțineți în România acest certificat, faceți un curs normal și când ajungeți în Germania dați acest examen (sau și mai bine, vă faceți programare – durează cam o lună să găsiți o dată pentru examen, și dați examenul când ajungeți).
Când ajungeți în Germania, trebuie să mergeți la primărie să declarați că locuiți în acel oraș. Ca să vă faceți asigurare medicală, trebuie să aveți deja o ofertă de muncă, pentru că trebuie contactată clinica. Va trebui să aveți și un cont bancar valabil în Germania (eu am deschis unul aici).
Alte documente:
Dovada de la medicul de familie că ești apt de muncă- se poate obține de la medicul din Germania;
O dovadă de la poliție că nu ai cazier- Germania;
Certificat de naștere- tradus și legalizat;
Act pentru schimbarea numelui- dacă e cazul;
Act de identitate;
CV;
Diploma de la facultate-tradusă și legalizată;
Dovada testului de limba germană nivel B2-de la un institut acreditat de ALTE;
Mai trebuie plătită o taxă de 250-500€;
Atestat de liberă practică.
6. Te-ai adaptat greu? Ți se pare că erai tratat altfel decât ceilalți?
Stau împreună cu un membru al familiei, deci din punctul ăsta de vedere cazarea nu a fost o problemă. Mulți au impresia că germanii sunt oameni reci. Poate că sunt. Poate că au doar nevoie de timp să te cunoască. Ce pot spune e că am fost 98% din cazuri întâmpinată cu zâmbete. Au fost proprietari care acum m-au recunoscut de când venisem în practică și au zâmbit larg când au dat cu ochii de mine. Evident, mai sunt și oameni un pic sceptici-mai ales că arăt foarte tânără. Totuși, când nu era prezentă doamna doctor în cabinet, au vorbit extrem de politicos cu mine. Datorită cursurilor de germană făcute aici (nivel B1 și B2), am ajuns să mă împrietenesc cu mulți oameni veniți din toate colțurile lumii.
Colegii de la cabinet sunt drăguți și în pauză vorbim diverse, dar încă nu suntem atât de apropiați încât să socializăm și în afara locului de muncă. Tot legat de integrare, dacă alegeți zona Bavariei, pregătiți-vă să nu auziți prea mult din limba germană învățată la curs. Și asta este o barieră destul de puternică între voi și proprietar, dar cu timpul vă veți obișnui.
7. Dacă te-ai putea întoarce în timp, ce sfat ți-ai da?
Pot spune că am avut parte de o studenție cu de toate. Totuși, aș vrea să-mi recomand să ies poate un pic mai mult în oraș și să profit mai mult de oportunitățile din cadrul Asociației (nu am fost plătită să fac reclamă). Am ajuns aici și muncesc mult, și să prețuiesc altfel timpul liber și nu prea mai rămâne loc de petreceri. Ce să mai vorbesc de călătorit.
8. Ce ți-a lipsit cel mai mult pe perioada stundeției? Profesional vorbind.
Consider că ar fi fost binevenită mai multă disciplină. Spre exemplu, studenții din ani mai mici ar putea să facă prin rotație curățenie în sălile de internare. Da, este o treabă murdară, dar te obișnuiește cu mirosurile specifice meseriei și te învață să apreciezi munca depusă de alții pentru păstrarea curățeniei. Imediat ce încep studiul la clinici, studenții vor învăța că e obligatorie ștergerea și dezinfectarea meselor de consultație după fiecare pacient. Ar trebui învățați că dacă este un recipient special pentru ace, atunci doar acela trebuie folosit pentru aruncarea acelor uzate.
Ar fi bine să facă mai multe lucruri practice. Da, este adevărat că unora li se oferă oportunitatea și o refuză. Este adevărat că sunt și studenți total dezinteresați. Practica ar fi mai bine să se facă în timpul facultății. Fiecare își poate planifica timpul astfel încât să își facă acea normă de 2 săptămâni. Poate unii vor avea timp mai mult și vor face ore suplimentare. Poate unii își vor găsi așa un viitor loc de muncă. Mulți proprietari pleacă în concediu și nu le mai stă gândul la mersul la veterinar (am constatat că sunt mai puține cazuri pe timpul verii). Cert e că dacă un student nu vrea să facă practică, nu va face, iar daca vrea, ar fi super să existe și cazuistică diversă.
9. Ce sfat le dai actualilor studenți?
Toate materiile sunt importante. În viață nu ajungi să faci mereu ceea ce îți place și trebuie să te poți adapta. Pentru asta, este ideal să înveți pentru toate examenele. Sunt extrem de multe conferințe pentru aprofundarea cunoștințelor. MERGEȚI! Din anul 4 deja se leagă lucrurile. Deja veți putea să absorbiți altfel informațiile. Poate vi se pare că e prea mult. Normal că e prea mult dar atunci când veți avea nevoie, acele informații sunt undeva în capul vostru și vor ieși la suprafață.
Mergeți în programe Erasmus! Tuturor ne este frică de necunoscut. Dar necunoscutul ascunde foarte multe oportunități. Dacă nu vreți să mergeți pentru un semestru, mergeți în practică. Dacă nu mergeți nici în practică, sunt foarte multe programe Erasmus pentru perioade scurte, de o săptămână. Mergeți o dată și vă garantez că nu o să regretați. Înainte să plecați din țară, luați-vă o lună – două doar pentru plimbat și petreceri. Te poți simți foarte singur câteodată. Învățați să învățați! Știu că e importantă bursa. Totuși, să ai note bune nu e întotdeauna totul. Ideea e să citiți, să înțelegeți mecanismul sau raționamentul și să îl învățați. Doar pe acela. Restul sunt lucruri pe care oricum le vei uita. Dar ceea ce ai înțeles nu te mai părăsește.
10. Ce planuri de viitor ai?
Să vin în țară și să-mi ridic diploma, pentru a putea profesa. Pe de-o parte mi-a prins bine această perioadă în care am lucrat ca asistent, pentru că am reușit să capăt mai multă experiență. Totuși, să primești un salariu de mini job în condițiile în care muncești pe brânci e cam neplăcut. În afară de asta, nu vreau să credeți că mă plafonez și nu mai am alte ambiții. Dar îmi e foarte bine aici unde sunt și în următorii câțiva ani doresc să profesez și să capăt cât mai multă experiență. După aceea, voi începe treptat să mă axez și pe animale mari. Apoi voi vrea poate mai mult. Rămâne de văzut. Mult succes în continuare și sper ca viitorii mei colegi medici veterinari să fie oameni fericiți și mulțumiți de realizările lor.
1. When did you graduate?
I graduated in 2019.
2. What made you choose this profession, and what is you favourite part of it?
I was determined to be a vet ever since I was a little girl. When I grew up, I thought of the idea to become a human doctor – that was the hype, but I decided that it wouldn’t suit me well, so I stuck with my initial plan. I don’t regret it at all. I don’t have a favourite part of my job, but there is a huge satisfaction in receiving an ill pacient and sending it home healthy.
3. Where do you work now?
I work in Germany (Bavaria), as an assistant in a small-animal oriented practice.
4. How satisfied are you regarding your professional life, salary, and work/life balance? Would you have ever wished for something else?
I left my home country with some basic knowledge of German language. For this reason, as well as for not receiving my graduate diploma before leaving Romania (you can’t get hired as a vet in Germany using only a certificate – you need your original diploma), I couldn’t get hired as a vet and I had to get a job as a “Hilferin” (a helping hand). The salary is the minimum you can get for a “Mini-job”. Normally, I should work about 2 days a week for this payment, however I am motivated to learn as much as I can and as fast as I can in order to gain enough confidence in myself so as to be able to work by myself. This is why I go to work daily, 8 hours a day. Regarding work/life balance, I can say that I have enough free time, however I’m only able to go for a walk or simply relax after the day. The amount of effort you put into working is far greater than the one of being a student. I sometimes get home and don’t want but to get seated and simply stare at the walls. Still, no matter how tired I am, I am very satisfied of the day I just had, and I think – proudly I can say- of the cases that went through the doors of the practice. The salary that has been allocated to me after I receive all the papers I need to oficially work as a vet is a competitive one, that allows me not only to survive, but also to save some money for traveling in my free days.
5. How did you get there? (Where did you hear about it, how hard it was and what knowledge did you need)
I first went here through the Erasmus + programme for practice during the summer months at the end of my 4th and 5th year of faculty, for two months each summer. I applied for an SMT (Student Mobility Traineeship) programme at this private practice and I enjoyed it very much, after which I was even offered a job here. After I graduated, I travelled for 2 months, after which I packed my bags and off I went. During my 6th year of study, I started a German language course (A1 and A2 levels). I would’ve happily done the B1 and B2 level courses, but I didn’t find any more vacancies.
My advice is that, if you want to go to Germany, you should definitely take a language course before leaving. You need a TELC or DAF language certificate. If you can’t get it in Romania, you take a normal course and when you get to Germany you take one of these tests (you can book the exam with a month in advance –this is the time you have to wait before finding a free spot- so when you arrive in Germany, you are ready to sit the exam). After you get there, you have to go to the town hall in order to declare that you live in that city. To get a health insurance, you need to have a job offer so you can contact a clinic. You also need to have a bank account that is valid in Germany (I opened one here).
Other documents you need:
a proof that you are fit for duty – you can get it from you family doctor or from a doctor in Germany
a proof that you don’t have a criminal record
birth certificate, translated and notarised
ID
CV
graduate diploma, translated and notarised
proof of your German language test (B2 level) from an ALTE-accredited institute
you also need to pay a 250 to 500 euros tax
6. Did you have any problems in adapting to the new environment? Do you feel that you are treated differently from the others?
I live with a family member, so accommodation was never a problem. Many people think that Germans are distant and cold. Maybe they are. But maybe they just need more time in order to get to know you better. What I can say is that I was greeted with a smile in 98% of the cases. There were clients that recognized me from when I was there as an Erasmus student, and they were really happy to see me again. Obviously, there are some more skeptical people – mainly because I look so young. Nevertheles,, when the senior doctor wasn’t present in the practice, they spoke very kindly to me.
Due to the fact that I did the B1 and B2 courses here, I got to know and befriend a lot of people from all over the world. My practice colleagues are very nice and during the break we speak of all sorts of things, however we are not that closely bond yet in order to socialise after work.
Regarding how easily it is to get integrated, if you choose Bavaria, prepare to not hear a lot of the German language you learned at the course. This will be quite a barrier between you and the client, but you will eventually get used to it.
7. If you could get back in time, what advice would you give to yourself?
I can say that I lived a full life as a student. However, I would tell me I should go out more often and benefit more of the opportunities of the local IVSA MO. I got here and I work a lot, so I cherish my free time in a different way and there’s not much time left for parties. Needless to say about travelling…
8. What did you miss the most during your studies (from a professional point of view)?
I think that more discipline would’ve been very desirable. For example, students from 1st to 3rd year could clean up the rooms where the pacients are received. I know, it’s a dirty work, but it makes you get used to the job-specific smells and it makes you appreciate more the work that others do in order to maintain the place clean. As soon as students get to work in the clinic, they should learn that wiping and disinfecting the examination table after each patient is compulsory. They should be taught that there is only one bin where you can put the used needles. They should do a lot more practical things.
Yes, it is true, some of them get the opportunity to do it and they refuse. Still, we should leave this college with all the day-1 skills learned, and not only theoretically, but practically. Practise should better be made during the semester, because everyone should be able to plan their time accordingly in order to get all the practical hours done. Maybe some of them would have more spare time and do more hours. Maybe some of them would find a job this way. Many of the owners leave for holidays during the summer months and they don’t think anymore about going to the vet – there are a lot fewer cases during the summer. The thing is that if a student doesn’t want to do practical training, he won’t, but if he wants, he should be able to see a lot of various cases.
9. What advice would you give to the current students (what should they be more focused on)?
All the subjects are important. In life, you don’t always get to do what you like and you have to be able to adapt. In order to do this, it is ideal that you learn for every one of your exams. There are many conferences where you can deepen your knowledge. From the 4th year things start to get going. You are able to soak up information in a different way. Maybe you think that it is too much. Of course it’s to much, but when you will need it, that information will pop up in your mind and even take you by surprise. Go with the Erasmus programmes. We are all afraid of the unknown. But the unknown hides a lot of opportunities. If you don’t want to go for a semester, go for the summer. If you don’t want to go for the summer, there are lots of 1 week short programmes. Go once and I guarantee you won’t regret it. Before leaving your country after graduating, take a month or two just for partying and travelling. You can feel very lonely sometimes. Learn how to learn! I know that scholarships are important, but having good grades is not everything. The thing is to understand the mechanism and the reasoning and to remember it. Only the reasoning. The rest you’ll probably forget it anyways. But the things you understood will always be there.
10. What are your plans for the future?
I want to come home and take my graduate diploma in order to get hired as a vet. I am content of this period of working as an assistant, because it means gaining a lo of experience. However, getting a mini-job salary while working full time is a little unpleasant. Besides this, I don’t want you to believe that I haven’t got any other ambitions. However, I feel very good here where I am, and in the next few years I want to practice and gain even more experience. After that, I also want to work on farm animals, and maybe even more. We’ll see. I wish you all the good luck and I hope that my future colleagues will be happy and content of their career.
Comments