top of page
Search
Writer's pictureAsociatia Studentilor Veterinari Iasi

Te-ai gândit vreodată cum e să fii propriul tău șef?- Interviu cu medicii de la cabinetul Vetcare

 

ENGLISH BELOW


 


 

1. Î: Cine sunt persoanele care dețin VetCare?

R: Numele meu este Teodora-Ioana Popovici și am terminat Facultatea de Medicină Veterinară din Iași în anul 2018. Am început să lucrez din facultate în toamna anului 2017. Inițial am lucrat ca tehnician veterinar, iar apoi, la finalizarea studiilor ca medic veterinar generalist. De la început m-a fascinat dermatologia, așa că de-a lungul anilor am aprofundat această ramură. În prezent particip la cursurile de specializare în cadrul European School for Advanced Veterinary Studies la Universitatea din Barcelona și ofer consultații de specialitate dermatologice și de medicină internă în cadrul cabinetului propriu din Iași (Vetcare).

Numele meu este Cristina-Mihaela Agafiței și sunt medic veterinar de 4 ani (fac parte din promoția 2016 a Facultății de Medicină Veterinară din Iași). Din anul 5 de facultate am lucrat ca tehnician veterinar într-o farmacie, iar după terminarea facultății am început să lucrez ca medic veterinar într-un cabinet. În anul 2018, participând la congresul internațional al Asociației Medicilor Veterinari pentru Animalele de Companie (AMVAC), am descoperit o pasiune și anume, oftalmologia. În prezent practic oftalmologia și medicina generală în cadrul cabinetului nostru.

 

2. Î: Ce este VetCare?

R: Pentru noi Vetcare reprezintă copilul nostru! Pentru proprietari și clienți vrem să reprezinte un loc în care găsesc medici deschiși să comunice, să colaboreze pentru a trata patrupezii lor, de aceea suntem într-o continuă pregătire profesională. Pentru colegii noștri vrem să reprezinte în viitor un loc unde vor putea trimite cazuri pentru o a doua opinie.

 

3. Î: Când și cum a apărut VetCare?

R: Am lucrat în cadrul aceluiași cabinet; acolo ne-am cunoscut și am legat o relație de prietenie, realizând apoi că ne dorim aceleași lucruri și anume, să ne specializăm într-o anumită direcție și să ajungem să lucrăm numai pe acele ramuri ale medicinei veterinare . Pe lângă asta, amandouă ne doream să ne deschidem un cabinet, așa că am luat decizia să o facem împreună. Fizic, am dat curs ideii la finalul anul 2019, când am înființat firma, ca apoi pe 1 martie 2020 să deschidem ușile cabinetului.

 

Medic veterinar - Teodora-Ioana Popovici

 

4. Î: Care sunt avantajele și dezavantajele de a fi propriul angajat?

R: Avantajele:

- Avem un plus de motivație să facem lucruri și să sacrificăm timpul personal pentru pacienți și cabinet, lucru pe care nu eram neapărat dispuse să îl facem ca și angajați.

- Nu simțim că muncim, ne bucurăm de fiecare zi la cabinet, de compania celeilalte și a colegilor și considerăm cabinetul o a doua casă


Dezavantaje:

- Responsabilități mult mai multe, dar nu credem că acest lucru e neapărat un dezavantaj. Prin responsabilități mai multe ne referim la partea managerială a cabinetului, facturi, contabilitate, aprovizionare, dezvoltarea continuă (aparatură, cursuri, cărți etc.)

- Timpul necesar alocat pentru menținerea prezenței din mediul online


 

5. Î: Care sunt cele mai mari dificultăți pe care le-ați întâmpinat în procesul de deschidere a cabinetului, dar și în momentul deschiderii?

R: Dificultățile cele mai mari pe care le-am întâmpinat în deschiderea cabinetului au fost:

1. Lipsa unei platforme online cu informații clare și actualizate despre actele necesare înființării unei societăți. Cu greu găsești o listă cu toate actele necesare. Ce nu știe foarte multă lume - actul constitutiv al firmei se găsește pe internet și se poate completa fără a mai fi nevoie să plătiți la camera de comerț.

2. Trebuie să faci multe drumuri și trebuie să fii prezent fizic la ghișee. Considerăm că avem nevoie de digitalizarea instituțiilor statului.

3. Aprobarea și realizarea logo-ului unic al firmei, acest lucru ni s-a părut dificil de realizat și scump (trebuie 4 modele de logo unicate - adică trebuie angajat un grafician să îți realizeze cele 4 modele, iar graficienii sunt foarte scumpi). De aceea, nu avem un logo.

Dificultățile pe care le-am întâmpinat o dată cu deschiderea cabinetului:

1. Aproape toți distribuitorii vând produse cu plata pe loc, lucru care te poate încurca la început, mai ales că noi am deschis în plină pandemie și activitatea la început a fost mai slabă.

2. Oamenii sunt sceptici la început, acest lucru se întâlnește în toate domeniile, lucru care e de înțeles, fiecare proprietar își dorește tot ce e mai bun pentru animăluțul lor.

3. Majoritatea proprietarilor sunt învățați să cumpere hrana vândută vrac, iar noi nu ne-am dorit acest lucru în farmacie. A durat câteva luni, dar clienții noștrii au înțeles avantajele utilizării hranei la sac sigilat.

 

6. Î: Ați lucrat singure și ați învățat din mers sau ați avut parte și de ajutor?

R: La început mama și socrul meu (Teodora) ne-au ajutat cu actele. Spațiul l-am găsit noi pe OLX. Designul interior a fost gândit împreună cu o firmă de profil, iar pe parcurs contabila firmei ne-a ghidat pe partea financiară și administrativă. Având experiența anilor ca și angajați, lucrurile au fost mult mai clare și simple pentru noi.

 

7. Î: Dacă ar fi să o luați din nou de la 0, să mai deschideți un cabinet în altă parte, care sunt greșelile pe care ați ști să le evitați?

R: Dacă ar fi să mai deschidem un alt cabinet am fi mult mai atente cu contractul de închiriere, am vizualiza spațiul de câteva ori cu un instalator și un electrician pentru evaluarea inițială. Am investi într-o masă de chirurgie hidraulică (amândouă suntem înalte și trebuie să stăm aplecate uneori timp îndelungat asupra mesei de chirugie, iar asta nu este confortabil) și într-un frigider mai bun (am economisit cumpărând un frigider mic, dar a devenit neîncăpător mai repede decât ne așteptam).

 

8. Î: Cum reușiți să vă gestionați timpul, raportul timp petrecut în cabinet/viața personală?

R: Am reușit să ne facem un program astfel încât să avem timp și pentru viața personală. Lucrăm în ture de 8 ore în timpul săptămânii și în week-end doar sâmbăta. Bineînțeles, sunt zile când trebuie să stăm peste program sau când avem urgențe, dar lucrând în ture este mai ușor. Partea administrativă, furnizori, marfa, acte, activitatea online ș.a. consider că ne ocupă aproape jumătate din timpul petrecut la cabinet.

 

Medic veterinar - Cristina-Mihaela Agafiței

 

9. Î: Care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmeze cineva dacă și-ar dori să își deschidă un cabinet?

R: 1. Înființarea societății

2. Găsirea și închirierea spațiului comercial

3. Echiparea spațiului cu aparatura/instrumentarul conform cerințelor Colegiului Medicilor Veterinari și conform necesităților și respectarea normelor pentru mobilier/spațiu

4. Înregistratea cabinetului la Colegiul Medicilor Veterinari și a farmaciei la Direcția Sanitar Veterinară

5. După primirea aprobărilor - achiziționarea de marfă/medicamente necesare

6. Trebuie să ai o atitudine pozitivă, lucrurile care trebuie să meargă prost sigur vor merge prost, dar e mai ușor să treci peste inevitabil cu zâmbetul pe buze.

 

10. Î: Cum v-ați gestionat la început bugetul?

R: Din bugetul total, 75% din buget a mers la organizarea spațiului, de la zugrăvit la mobilier, iar 25% pentru dotările minime pentru a putea primi aprobarea.

 

11. Î: Ce sfat/sfaturi i-ați oferi unui student la medicină veterinară?

R: Sfaturile noastre sunt:

1. Dacă doriți să vă deschideti un cabinet propriu să o faceți după cel puțin 1 an experiență într-un alt cabinet ca și angajat

2. Faceți practică, practică și iar practică - asta dacă îți dorești ca după facultate să practici medicina într-un cabinet/clinica/ circumscripție veterinară

3. Dacă ar fi să mai trec o dată prin facultate (Teodora), aș fi mai atentă la imunologie, histologie, anatomie patologică și microbiologie - este incredibil ce poți face cu un microscop și cât de mult te ajută să recoltezi probe și să le analizezi pe loc.

4. Este foarte important să aflați ceea ce vă place.

5. Încercați să vă bucurați de facultate, să legați prietenii, să fiți cât mai uniți și dacă nu ați luat nota dorită, nu vă bateți capul...Nu nota contează, ci cu ce informații rămâi după examen.

 

12. Î: Ce planuri de viitor aveți?

R: Teodora: în 2021 plănuiesc să merg la următorul stagiu de pregătire ESAVS, îmi doresc de asemenea să îmi creez în cabinet un mini-laborator de microbiologie pentru a putea realiza antibiograme și să încep să învăț histopatologie.

Cristina: îmi doresc să îmi încep specializarea la European School for Advanced Veterinary Studies (ESAVS), la Universitatea din Luxembourg (asta dacă situația epidemiologică o va permite) și să reușesc să salvez cât mai mulți ochișori.

Pentru cabinet ne dorim să achiziționăm un ecograf, un oto-endoscop, un laser chirurgical și un microscop chirurgical; de asemenea ne dorim să ne extindem și să aplicăm pentru fonduri europene.


 

Interviu editat și tradus de Robert Capotă

Design: Roxana Donisa

 


 

1. Q: Let’s meet the ones who own VetCare.

A: My name is Teodora-Ioana Popovici, I graduated from the Faculty of Veterinary Medicine in Iasi in 2018. I started working since I was in faculty, in the autumn of 2017. Initially, I worked as a vet technician, and after I graduated I became a full-time vet. Ever since I started working, I was passionate about Dermatology, so during the years I deepened my knowledge in this area. I now participate in a series of specialization courses on Dermatology and Internal Medicine at the University of Barcelona, and I offer consults in these fields at my own practice in Iasi (VetCare).

My name is Cristina-Mihaela Agafitei and I graduated from the Faculty of Veterinary Medicine in Iasi in 2016. Since my 5th year of college, I worked as a veterinary technician in a pharmacy, and after I graduated I started working as a vet in a veterinary practice. In 2018, after participating in AMVAC (Small Animal Veterinary Association) congress, I discovered my passion for ophthalmology. I now offer consults in ophthalmology and general medicine in our practice.

 

2. Q: What is VetCare?

A: For us, VetCare is our child! For the clients, we want to be a place where they can find doctors ready to communicate and collaborate in order to better treat their pets, that’s why we are in a continual professional development. For our colleagues, we want to represent a place where they can send their patients for a second opinion.

 

3. Q: When and how did VetCare come to existence?

A: We worked in the same practice, so we met there and became friends, after which we realized that we both want the same thing: to become specialists in a certain field and work specifically in that field. Besides, we both wanted to open a practice, that’s why we decided to do this together. We started working on this at the end of 2019, when we founded our business , and on the 1st of March 2020 we opened our practice’s doors.

 

Vet - Teodora-Ioana Popovici

 

4. Q:What are the pros and cons of being self-employed?

A: Pros:

-We have a plus of motivation in doing stuff and sacrificing our free time for our patients and practice, a thing that we weren’t so keen on doing while we were working for someone else.

-We don’t feel like working, we make the best of every day at the practice, we cherish each other and our colleagues’ presence and we feel like the practice is our second home.

Cons:

-More responsibilities, but we don’t see this as an obvious disadvantage. By more responsibilities, we mean the managerial part of the practice, such as bills, accounting, supplying, continual development (medical devices, courses, books etc.)

-Time spent maintaining our online presence.

 

5. Q: What were the greatest difficulties that you faced in the process of opening a business, and after you opened it?

A: The difficulties of opening a business:

1. The lack of an online platform that has clear and updated info on what documents you need in order to open a business. You can hardly find a list with everything you need. What most of the people don’t know is that you can find the article of association online and you can fill it without the need to pay at the Chamber of Commerce.

2. You have to take many trips and be physically prepared to stay at the queue at the counter. I think that we have to digitalize our state institutions.

3. The making and approval of our logo, which was difficult and expensive (You have to make 4 unique logos, so you have to hire a graphic designer, which is very expensive). That’s why we don’t have a logo.

The difficulties we faced after opening the business:

1. Almost all the suppliers sell products with payment on site, which can be confusing in the beginning, especially since we opened during the pandemic and we had less activity in the beginning.

2. People can be skeptical in the beginning, but this happens in every field. It is understandable, since every owner wants to have the best services for its pet.

3. Most of the owners are used to buying animal food in bulk, a thing that we didn’t want to do in our pharmacy. It took some time, but eventually people understood the benefits of buying food in a sealed package.

 

6. Q: Did you work by yourselves and learned on the go, or did you get some help?

A: At first, my mother and my father in law (Teodora) helped us with the documents. We found the space on OLX. The interior design was done with a specialized company, and in the process, our accountant guided us on the financial and administrative part. Having the experience of the time we spent as employees, the things were a bit easier and clearer for us too.

 

7. Q: If you were to start it all over again or open another practice somewhere else, what are the mistakes that you would know how to avoid making?

A: If we were to open another practice, we would be much more careful with the rental agreement, we would check the space with a plumber and electrician in order to make an initial assessment. We would buy a hydraulic surgery table (because we are both tall and have to stay bent over the table, and this is not very comfortable), and also a bigger fridge (we saved money by buying a smaller one, but it filled up faster than we expected to).

 

8. Q: How do you manage your time, what’s the ratio between your work at the practice and your free time?

A: We managed to make a schedule that allows us to have time for our personal lives. We work 8 hours a day during the week and we work only on Saturdays during the weekend. Of course, there are days when we have to stay overtime or we have emergencies, but working in shifts makes it easier. The administrative part, getting supplies, filling papers, being active online probably make up for half of the time that we spend at the practice.

 

Vet - Cristina-Mihaela Agafiței

 

9. Q: What are the steps of opening a business?

A: 1. Founding your business.

2. Finding and renting a space.

3. Buying medical devices and supplies according to the requirements of the College of Romanian Veterinarians, and following the guidelines regarding the space and furniture.

4. Registering the practice at the College of Romanian Veterinarians and the pharmacy at the National Authority for Sanitary Veterinary Care and Food Safety.

5. After getting all the approvals, buying the medical supplies.

6. Having a positive attitude at all times, because things that are supposed to go wrong, will go wrong, but it’s easier to face the inevitable with a smile on your face.

 

10. Q: How did you manage your budget at the beginning?

A: From our total budget, we spent 75% on organizing our space, from painting to buying furniture, and 25% on the minimal amenities in order to get approved.

 

11. Q: What are your advices for a vet student?

A: 1. If you want to open a practice, do it after at least one year of experience as an employee.

2. Practice, practice and practice, if you wish to work in a practice/clinic/veterinary district.

3. If I were to go through college again (Teodora), I would pay more attention to Immunology, Histology, Pathological Anatomy and Microbiology – it’s unbelievable how much you can do by looking through a microscope, and how useful it is to take samples on site.

4. It’s very important to choose what you like.

5. Try to enjoy the faculty, make friends, and don’t be sad if you don’t get the mark that you wish for – it’s not the mark, but what remains in your head that is important.

 

12. Q: What are your plans for the future?

A: Teodora: In 2021 I wish to go to the next ESAVS (European School for Advanced Veterinary Studies ) internship, and I also want to create a mini microbiology lab in our practice, in order to make antibiograms and start learning histopathology.

Cristina: I wish to start specializing at the ESAVS, at the University of Luxembourg (if the epidemiological situation will allow it), and be able to save as many eyes as I can.

For the practice, we wish to buy an ultrasound, a video otoscope, a surgical laser, a surgical microscope, and we also wish to expand and apply for European funding.

 

Interview edited and translated by Robert Capotă

Design: Roxana Donisa

695 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page